Pärnu kesklinna koolide võimla konkursitöö, 2003

Asendiplaaniline lahendus
Uus võimla on paigutatud olemasoleva koolihoone taha paralleelselt võimlemise tämava ja vana hoonega. Võimla abiruumid (fuajee, riietus- ja pesuruumid jme) paiknevad võimlaosast selgesti eristatavas madalamas ehitusmahus Ringi tn ääres.
Olemasoleva õppehoone ja võimla vahele tekib korrapärase kujuga kolmest küljest piiratud ja ennelõuna päikese avatud intiimne sisehoov, mille keskel võiks paikneda paari astme võrra maapinnast kõrgemale tõstetud väike purskkaev.
Jalgpalli- ja korvpalliväljak paiknevad Võimlemise tn ääres. 100m jookusu ja kaugushüpperada paiknevad Võimlemise tn ääres kahe puuderea vahel. Puude võrad tuleb korrastada ja alumisi oksi kärpida.

Juurdepääsud ja vaated
Sissepääs aiaga piiratud kooli territooriumile toimub lisaks õppehoone peauksele Võimlemise ja Aia tn nurgal, Võimlemise ja Ringi tn nurgal paiknevate olemasolevate ja korrastatavate jalgväravate kaudu ning Kuninga tn-l paikneva transpordi- ja jalgvärava kaudu. Viimane on võimla külastajate peasissepääsuks territooriumile. Lisaks eelnevatele juurdepääsudele on vajadusel võimalik rajada täiendav jalgvärav detailplaneeringus märgitud kohta Ringi tn ääres. Territooriumil olevad jalgteed korrastatakse ja kaetakse nt kiviparketiga.

Vaated
Käsitletav maa-ala on ümbritseva linnaruumiga tihedalt seotud kvartal, kuid siiski pisavalt suur võimaldamaks territooriumi sees seoseid ja vaated erinevate hoonemahtude, hoonetevahelise ruumi, avatud palliväljakute, tamme- ja pärnaalleede, erinevate kujunduselementide ja arhitektuursete väikevormide vahel.
Territooriumil tekib 2 põhilist vaatetelge.
Kuninga tänavalt sisenejat tervitab tänavaga risti olev võimla fassaad ja selle teljel võimlaesise väljaku keskel olev skulptuur. Teine vaatetelg moodustub nimetatud skulptuuri, uut ja vana hoonet ühendava postidel galerii keskse ava ja sisehoovis paikneva purskkaevu joonel, mille lõpetab Aia tn ääres Pushkini tamme all paiknev kahest küljest madala balustraadi ja istmetega piiratud pergola. Viimane oleks nii vaikseks mediteerimiskohaka kauni võraga tamme all kui väikeseks tribüüniks jalgpalli- ja korvpalliplatsil toimuva jälgimiseks. (Lisaks mängu jälgivale õpetajale on alati vahetusmängijaid või õpilasi, kes kaasa ei mängi).

Parkimine ja liiklusskeem
Parkimine on ette nähtud uue võimlakompleksi ette kujundatud väikese hajumis- ja paraadväljaku ning Kuninga tn vahelisel alal. Parklakohti on kokku 12tk. Võimlaesine väljak on parklast eraldatud madalakasvulise hekiga.
Olemasolevat õppehoonet teenindav transport pääseb vana hoone sisehoovi vana hoonet ja võimlakompleksi ühendava galerii alt. Vaba kõrgus galerii all on 3 m. Tuletõrjeautod pääsevad teisele poole galeriid ümber võimlakompleksi võimla ja Ringi ning Võimlemise tn äärsete alleede vahelt.
Jalgrataste parkla paikneb võimlakompleksi sissepääsu ja vana hoone loodepoolse tiiva vahel. Jalgrattaid võib parkida ka ühendusgalerii äärmiste postivahede all.

Arhitektuurne lahendus
Olema seisukohal, et uus võimlakompleks peab harmoneruma olemasoleva koolihoonega ja mitte tekitama viimasega teravat kontrasti. Seetõttu koosneb uus võimlakompleks kahest selgesti eristatavat ehitusmahust. Võimla on koolihoonega analoogse kelpkatusega. Abiruumid on kogu juurdeehitatava hoonemahu näiliseks vähendamiseks paigutatud eraldi madalamasse ehitusmahtu, mida seob võimlaga sama kaldega katus ja sama fassaadiviimistlus.
Uus võimla püüab oma materjali- ja vormikäsitlusega teha kummarduse ka ajalooliselt Ringi tn ääres olnud märksa väiksemale eraldiseisnud võimlale kasutades vertikaalseid aknaid, puitvoodrit ja eenduvaid puitposte ning –pilastreid.

Funktsionaalne lahendus
Uue võimla juures pidasime oluliseks lisaks sobivusele ümbruskonna ja vana hoonega funktsionaalset lahendust, sh nii hoone kasutamise mugavust õpilaste ja õpetajate ning õhtusel ajal võib-olla ka linnarahva poolt kui ka hoone ekspluateerimise ökonoomsust küttekulude ja koristatavate ruumide osas.
Uue hoone loodetiivas paikneb fuajee, mis on ühendatud nii garderoobi kui valvuriruumiga selliselt, et vajadusel ja sõltuvalt töökoormusest saab valvelauda ja garderoobi teenindada ka üks töötaja.
Võimla kasutajate liikumine riietusruumidesse toimub läbi nn musta tsooni ehk läbi fuajee ja riietusruumide vahel paikneva koridori. Õpilased pääsevad võimlasse otse riietusruumidest ilma ülalnimetatud musta tsooni läbimata, mis võimaldab lihtsustada ruumide koristamist.
Kaks dushiruumi paiknevad vastavalt kahe meeste ja kahe naiste riietusruumi vahel selliselt, et dushiruumi saaks kasutada tundi lõpetanud õpilased ilma tundi alustavaid õpilasi segamata.

Ühendus vana hoonega
Peame eriti algklasside õpilaste puhul oluliseks ühendust vana õppehoone ja võimla vahel ilma siseruumist lahkumata.
Seetõttu on kahe hoone ühenduseks ette nähtud vana hoone esimese korruse tasandilt ca 1m võrra kõrgemal ja võimla teise korruse tasandil asuv ühendusgalerii. Ühendusgalerii algab vana hoone loodetiivas esimesel korrusel praegu jalutusruumi otsas paiknevast riietusruumist läbi olemasooleva aknaava. Aknaava ei ole ette nähtud laiendada ega kõrgemaks teha. Olemasolevasse riietusruumi on ette nähtud 5 astet selliselt, et galerii põrand ühtiks praeguse riietusruumi aknalaua tasapinnaga.
Galerii suubub võimlasse teise korruse tasandil, kus paiknevad õpetajate/treenerite riietus- ja pesuruumid ning vajadusel õpetajate tuba võimlemisõpetajatele.
Galeriid saab nt õhtusel ajal võimla kasutamiseks vanast koolihoonest täielikult eraldada, misjärel võimla töötab eraldiseisva hoonekompleksina.
Ühendusgalerii ei kahjusta olemasolevat ehituskehandit, varjab minimaalselt olemasoleva hoone fassaadi ja töötab viimasest sõltumatu hooneosana. Ühendusgalerii ei too endaga kaasa märkimisväärseid ümberehitusi vanas hoones. (Riietusruumid saavad olema uues võimlaplokis). Ühendusgalerii on tunduvalt odavam alternatiivsest maa-alusest tunnelist ning ühendusgalerii maksumus võrreldes kogu ehituse maksumusega on suhteliselt väike.
Uus võimla töötab ka juhul, kui majanduslikel vm põhjustel otsustatakse galeriid mitte ehitada.

©2015 Arhitektibüroo Allan Strus OÜ

			Array
(
    [0] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 2997
            [post_author] => 3
            [post_date] => 2015-02-25 15:25:59
            [post_date_gmt] => 2015-02-25 13:25:59
            [post_content] => 
            [post_title] => Rataskaevu tn 22 / Lühike jalg 4
            [post_excerpt] => 
            [post_status] => publish
            [comment_status] => closed
            [ping_status] => closed
            [post_password] => 
            [post_name] => rataskavu-tn-22-luhike-jalg-4
            [to_ping] => 
            [pinged] => 
            [post_modified] => 2015-02-27 16:24:48
            [post_modified_gmt] => 2015-02-27 14:24:48
            [post_content_filtered] => 
            [post_parent] => 0
            [guid] => http://www.aballanstrus.ee/?post_type=header_image&p=2997
            [menu_order] => 0
            [post_type] => header_image
            [post_mime_type] => 
            [comment_count] => 0
            [filter] => raw
            [sub_text] => Korterelamu rekonstrueerimine Vanalinnas, 2004
            [image] => http://www.aballanstrus.ee/wp-content/uploads/IMG_4025.jpg
        )

    [1] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 2976
            [post_author] => 3
            [post_date] => 2015-02-25 15:11:32
            [post_date_gmt] => 2015-02-25 13:11:32
            [post_content] => 
            [post_title] =>  J. Vilmsi 17/ Vesivärava 16
            [post_excerpt] => 
            [post_status] => publish
            [comment_status] => closed
            [ping_status] => closed
            [post_password] => 
            [post_name] => j-vilmsi-17-vesivarava-16
            [to_ping] => 
            [pinged] => 
            [post_modified] => 2015-02-25 16:46:37
            [post_modified_gmt] => 2015-02-25 14:46:37
            [post_content_filtered] => 
            [post_parent] => 0
            [guid] => http://www.aballanstrus.ee/?post_type=header_image&p=2976
            [menu_order] => 0
            [post_type] => header_image
            [post_mime_type] => 
            [comment_count] => 0
            [filter] => raw
            [sub_text] => Korterelamu Kadriorus, 2014
            [image] => http://www.aballanstrus.ee/wp-content/uploads/Vaade4.jpg
        )

    [2] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 2947
            [post_author] => 3
            [post_date] => 2015-02-25 14:48:23
            [post_date_gmt] => 2015-02-25 12:48:23
            [post_content] => 
            [post_title] => Keila-Joa mõis
            [post_excerpt] => 
            [post_status] => publish
            [comment_status] => closed
            [ping_status] => closed
            [post_password] => 
            [post_name] => keila-joa-mois
            [to_ping] => 
            [pinged] => 
            [post_modified] => 2015-02-25 15:27:49
            [post_modified_gmt] => 2015-02-25 13:27:49
            [post_content_filtered] => 
            [post_parent] => 0
            [guid] => http://www.aballanstrus.ee/?post_type=header_image&p=2947
            [menu_order] => 0
            [post_type] => header_image
            [post_mime_type] => 
            [comment_count] => 0
            [filter] => raw
            [sub_text] => Mõisa kompleksi rekonstrueerimine, 2010
            [image] => http://www.aballanstrus.ee/wp-content/uploads/IMG_0106.jpg
        )

    [3] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 2000
            [post_author] => 1
            [post_date] => 2015-02-10 15:02:25
            [post_date_gmt] => 2015-02-10 13:02:25
            [post_content] => 
            [post_title] => F.R. Faehlmanni 37
            [post_excerpt] => 
            [post_status] => publish
            [comment_status] => closed
            [ping_status] => closed
            [post_password] => 
            [post_name] => f-r-faehlmanni-37
            [to_ping] => 
            [pinged] => 
            [post_modified] => 2015-02-10 15:26:15
            [post_modified_gmt] => 2015-02-10 13:26:15
            [post_content_filtered] => 
            [post_parent] => 0
            [guid] => http://www.aballanstrus.ee/?post_type=header_image&p=2000
            [menu_order] => 0
            [post_type] => header_image
            [post_mime_type] => 
            [comment_count] => 0
            [filter] => raw
            [sub_text] => Korterelamu Kadriorus, 2013
            [image] => http://www.aballanstrus.ee/wp-content/uploads/img1.jpg
        )

    [4] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 1998
            [post_author] => 1
            [post_date] => 2015-02-10 14:56:37
            [post_date_gmt] => 2015-02-10 12:56:37
            [post_content] => 
            [post_title] => Villa Pirital
            [post_excerpt] => 
            [post_status] => publish
            [comment_status] => closed
            [ping_status] => closed
            [post_password] => 
            [post_name] => puitelamu-harjumaal-2
            [to_ping] => 
            [pinged] => 
            [post_modified] => 2015-02-25 16:46:58
            [post_modified_gmt] => 2015-02-25 14:46:58
            [post_content_filtered] => 
            [post_parent] => 0
            [guid] => http://www.aballanstrus.ee/?post_type=header_image&p=1998
            [menu_order] => 0
            [post_type] => header_image
            [post_mime_type] => 
            [comment_count] => 0
            [filter] => raw
            [sub_text] => Arhitektuurne projekteerimine, 2011
            [image] => http://www.aballanstrus.ee/wp-content/uploads/IMG_9616.jpg
        )

)